Divers werk is voor het gros van de SW-bedrijven een actueel thema én tegelijkertijd een uitdagende zoektocht. Met het project ‘DiverSWerk’ roept het Kenniscentrum inclusieve en sociale werkgelegenheid bedrijven op ideeën en ervaringen te delen. Zodat werk leuker, afwisselender en uitdagender wordt. Doe je mee?

Steve Jobs, de zoon van een Syrische vluchteling, zei ooit: ‘Je werk zal een groot deel van je leven vullen, en de enige manier om écht tevreden te zijn, is door te doen wat jij denkt dat geweldig werk is.’ Vervang ‘geweldig werk’ door ‘leuk en divers werk’ en je raakt de kern van het probleem op beschutte werkplekken. Doorgaans zijn er te weinig gevarieerde werkzaamheden om iedereen het werk te laten doen dat aansluit bij hun mogelijkheden. Werk bieden dat past bij de mogelijkheden van werknemers, dat was en is het uitgangspunt van SW-bedrijven. Dat vraagt steeds meer creativiteit, nu de groep SW-ers ouder wordt en er andere groepen werknemers binnenkomen.

De afgelopen jaren zijn bepaalde werksoorten weggevallen door bezuinigingen, omdat er te weinig werknemers zijn of omdat de overblijvende werknemers het werk niet meer aankunnen wegens bijvoorbeeld fysieke problemen. De gevolgen liggen voor de hand: minder werkplezier, betrokkenheid en inzetbaarheid. Verzuim en uitval liggen op de loer. Het Kenniscentrum inclusieve en sociale werkgelegenheid is daarom gestart met ‘DiverSWerk’. Een traject om SW-bedrijven en hun medewerkers te helpen bij hun zoektocht naar divers werk.

Laat je inspireren en sluit je aan!

Hoe zorg je voor meer diversiteit in werk? Dat verkent de Inspiratiegroep DiverSWerk. Telkens staat één oplossingsrichting centraal, zoals verpakken 2.0, opdrachtverwerving, samenwerking, taakroulatie of detachering. Ieder thema wordt in cocreatie met een denktank van betrokken SW-professionals uitgewerkt. De denktank kan per thema van samenstelling wijzigen. De uitkomsten staan vooraf niet vast. Wel staat vast dat de aanpak verfrissend zal zijn en dat alle deelnemers aan de Inspiratiegroep regelmatig informatie, inspiratie en handvatten over één bepaald thema binnen divers werk zullen ontvangen. Het project wordt uitgevoerd onder begeleiding van externe adviseurs van  het bureau Qidos. Wil je op de hoogte blijven van dit project? Sluit je dan bij de Inspiratigroep DiverSWerk via het aanmeldformulier.