Hoe maak jij het verschil voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt? Deze vraag stond centraal tijdens het congres ‘De Professional Centraal’ op 28 januari 2020, georganiseerd door het Kenniscentrum inclusieve en sociale werkgelegenheid. Ruim 200 deelnemers uit de SW-sector bezochten interessante presentaties en leerzame workshops. Hier leerden ze van en met elkaar.

Wil je ‘De Professional Centraal’ herbeleven of ben je benieuwd wat je hebt gemist? Bekijk hieronder het sfeerverslag.

Het was alweer de negende keer dat het congres ‘De Professional Centraal’ werd georganiseerd. De eerste keer uit naam van het Kenniscentrum inclusieve en sociale werkgelegenheid. Dagvoorzitter Marije Kouwenberg, tevens accountmanager WerkgeversServicepunt Achterhoek, verzorgde de opening. Jos Sanders, lector aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, besteedde vervolgens in zijn plenaire presentatie aandacht aan leven lang ontwikkelen. Hoe kunnen professionals in de sociale werkgelegenheid en de medewerkers daarmee aan de slag? ‘Een leven lang ontwikkelen is een noodzaak voor iedereen, zeker ook voor mensen in de SW- en Participatiewetmedewerkers als we willen dat ze duurzaam werk krijgen en behouden’, aldus Sanders.

Mobiel leren

Na de plenaire opening gingen de deelnemers uiteen voor inhoudelijke sessies. In 18 verschillende presentaties en workshops gingen zij in gesprek over lessen uit de praktijk, het vergroten van je eigen effectiviteit en aanpakken van andere organisaties. Een voorbeeld van een workshop is ‘Andere vormen van (mobiel) leren’. Hoe kun je de smartphone inzetten om SW- en Participatiewetmedewerkers te stimuleren in hun ontwikkeling? En welke andere mogelijkheden zijn er om dat op een laagdrempelige manier te doen? ‘Mobiel leren is al dichterbij dan je denkt en maakt leren nog flexibeler, toegankelijker en beter behapbaar. Op de werkplek pak je er zo de juiste instructievideo bij en kun je weer verder’, vertelden (verander)adviseurs Sanne van Hoof en Annika Aerts van bureau Opschudders.

Voor één dag arm

Tijdens de ‘Serious game: voor 1 dag arm’ ervaarden professionals hoe het is om in de financiële problemen te komen en welke stress dat veroorzaakt. Deelnemers kropen in de huid van een gezin dat financieel stabiel lijkt. Maar ineens verandert dat en stapelen de rekeningen zich op. Welke keuzes maak je dan en wat doet het met je als de deurwaarder op de stoep staat? Het Nibud ontwikkelde deze workshop op basis van ervaringen en gesprekken in het werkveld met verschillende doelgroepen.

Kracht van mislukken

Suzanne Penning en Michael Driebeek van Flirt Company gingen in hun workshop in op de kracht van mislukken. In deze workshop kregen deelnemers tips en oefeningen om zich bewust te worden bij hun rol in het creëren van verbinding met de ander en vooral met hunzelf. Naast spreken en luisteren gaat het daarbij om de kracht van beleven en vertalen. De kracht van mislukken is daarbij belangrijk. Falen hoort bij succes. Toch doen we er alles aan om fouten te voorkomen en staan we onszelf niet meer toe om te leren. Dat is jammer, want je kunt zoveel meer bereiken als je goed omgaat met falen’, aldus Penning.

Het congres werd op een komische wijze en met een scherp oog op de inhoud afgesloten door Theaterzaken, waarna de gezellige netwerkborrel kon beginnen.