Vanuit het project DiverSWerk onderzoekt het Kenniscentrum inclusieve en sociale werkgelegenheid voor en met SW-bedrijven hoe er meer diversiteit aan werk gecreëerd kan worden binnen de sociale werkgelegenheid. Dit doen we door onderzoek te doen naar bestaande voorbeelden van zowel binnen als buiten de branche en door samen na te denken over kansen en mogelijkheden voor de toekomst.

Een samenwerking die al veelvuldig in het nieuws is geweest is die van de Biga Groep en de Rijksoverheid. Samen zorgen ze er al 15 jaar voor dat afgedankte defensiekleding wordt hergebruikt of verbrand. Door de jaren heen zijn er steeds meer soorten werkzaamheden bijgekomen. In een podcast gaan Robert-Jan Keiman, teamleider intern bedrijf van de Biga Groep, en Luitenant-Kolonel Rob van Arnhem van de Rijksoverheid met elkaar in gesprek over hoe de samenwerking tussen de twee organisaties is ontstaan en welk effect de samenwerking heeft op de werkvloer.

Samhall

Een ander voorbeeld is Samhall, een samenwerkingsverband tussen alle SW-bedrijven in Zweden. Op donderdag 1 oktober 2020 kwam Samhall virtueel langs om in een webinar hun verhaal te vertellen en met ons in gesprek te gaan over de SW-branche. Vier belangrijke lessen stonden centraal:

• Focus op individueel talent.
• Gebruik een secuur matchingsysteem.
• Besteed voldoende aandacht aan acquisitie.
• Wees trots op de samenwerking.

Bekijk de webinar en lees meer over de vier lessen