Op 2 oktober was een groep van circa 30 deelnemers aanwezig bij het kennisplatform detacheren. Er stonden twee inhoudelijke onderwerpen op het programma, namelijk de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) en een verdieping op Arbo en detacheren.

Ergonomisch verantwoord en veilig en gezond

In deze derde bijeenkomst van het kennisplatform detacheren werd dieper ingegaan op de onderwerpen ‘ergonomisch verantwoord werken’ en ‘veilig en gezond werken met machines’. In een eerdere bijeenkomst gaf John Jongenelen al een inleiding op dit thema. Verschillende stellingen, afbeeldingen en filmpjes inspireerden deelnemers. Ze werden zich bewust van situaties waarin medewerkers aan het werk zijn en waar je op moet letten met betrekking tot belastbaarheid. Bekijk de hand-out.

Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) en detacheren

Met de invoering van de WAB gaat er een hoop veranderen voor werkgevers en werknemers. Doel van dit wetsvoorstel is om de kloof tussen vast en flex te verkleinen. De nieuwe wet heeft ook impact op detacheren en gevolgen voor inleners. Trainer Henriëtte Postma (ARTRA) gaf een goede en intensieve workshop. Daarbij werd ingegaan op aspecten die betrekking hebben op detacheren, zoals het effect op de kostprijs en uitleg omtrent de verhoging van het tarief.

Ook gaf ze inzicht in de historie in wetgeving, wijzigingen in de WAB, zoals de ketenregeling en onderbreking, ontslag, oproepovereenkomst, payrollovereenkomst en transitievergoeding. De workshop gaf de aanwezigen veel inzichten. Tegelijkertijd bleek er veel behoefte aan een vervolgsessie. Bekijk de presentatie.

Meer informatie

Heb je vragen over het kennisplatform detacheren of over de bijeenkomst? Neem dan contact op met:

Susan van Hoegee, projectleider Cedris
T: 06 13 24 54 38
E: svanhoegee@cedris.nl

Of Arjan van der Borst, projectleider SBCM
T: 06 20 54 23 58
E: avanderborst@caop.nl