Foto Hoogleraar Ton WilthagenEen volle raadzaal in het SER-gebouw was vrijdag 8 maart 2019 het decor van een levendige discussie over het concept van een parallelle arbeidsmarkt. Hoogleraar Ton Wilthagen presenteerde zijn ideeën voor een alternatief voor de Participatiewet in de Participatielezing 2019. De lezing werd georganiseerd door Movisie in samenwerking met Cedris, Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken en SBCM.

Game changers

Circa 240 mensen, inclusief een lange wachtlijst, hadden zich aangemeld voor de Participatielezing 2019. Die grote belangstelling heeft waarschijnlijk te maken met de uitspraak van Ton Wilthagen dat de Participatiewet en de banenafspraak niet de game changers zijn om de arbeidsparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt structureel op te lossen. Samen met Jos Verhoeven van Start Foundation werkte hij daarom een alternatief uit: de parallelle arbeidsmarkt. Een concept waarin mensen die geen regulier werk hebben, activiteiten verrichten die in economisch opzicht misschien niet rendabel zijn, maar wel maatschappelijke waarde hebben.

Tijdens de bijeenkomst gaf Job Cohen, voorzitter van Cedris, een reflectie op de lezing van Ton Wilthagen. En social impact spits Nico Blok van Onbeperkt aan de slag maakte duidelijk hoe hij als ‘persoon uit de doelgroep’ tegen de plannen aankijkt. Daarna volgde een levendig debat met twee programmamanagers van de gemeenten Uden en Den Haag en de directeur van IBN over hun eerste ervaringen met het handen en voeten geven aan het concept van de parallelle arbeidsmarkt.

Meer informatie

Het verslag en een filmpje van de Paricipatielezing komen binnenkort beschikbaar en zullen we via social media delen. Ben je nieuwsgierig naar de inhoud? Lees alvast de interviews met Ton Wilthagen en Job Cohen.