Op de foto: Temzgi Tesfamaryam (een van de gediplomeerde Lelytalenten), Johan Tijnink (ondernemer KFC), Bertina de Vries (hybride docent). Temzgi Tesfamaryam heeft nu een baan bij KFC. Fotograaf: Fotostudio Wierd

Op de foto: Temzgi Tesfamaryam (een van de gediplomeerde Lelytalenten), Johan Tijnink (ondernemer KFC), Bertina de Vries (hybride docent). Temzgi Tesfamaryam heeft nu een baan bij KFC. Fotograaf: Fotostudio Wierd

Hybride leren, waarbij leren zoveel mogelijk in de werkomgeving plaatsvindt, is een belangrijk onderdeel van het onderwijs van MBO College Lelystad. Deze manier van leren is een waardevolle aanvulling op een mbo-opleiding én biedt meer perspectief op werk voor (kwetsbare) jongeren. Dat blijkt uit de tweede sessie van het Lerend Netwerk Praktijkleren in de SW van het Kenniscentrum inclusieve en sociale werkgelegenheid dat plaatsvond op 29 oktober 2020.

Concern voor Werk en Werkbedrijf Lelystad presenteerden hoe zij hybride leren vormgeven samen met onderwijs en werkgevers in het project ‘Lelytalent’ van MBO College Lelystad. In Lelystad is een tekort aan laaggeschoold personeel op de arbeidsmarkt, terwijl er veel jongeren zijn die in aanmerking komen voor deze banen. Dit zijn vaak kwetsbare jongeren, die met intensieve begeleiding en op basis van leren in de praktijk, een mbo-diploma op niveau 1 of 2 kunnen halen.

Lelytalent

Het project Lelytalent gaat deze uitdaging aan. Vanaf de start in 2018 wordt nauw samengewerkt met het bedrijfsleven om te komen tot hybride niveau 1 en 2 mbo-opleidingen die aansluiten bij de behoeften van de arbeidsmarkt. In de eerste fase van de opleiding maken de jongeren kennis met allerlei branches en daarna kiezen ze voor een branche. Werkbedrijf Lelystad biedt een beschermde praktijkomgeving voor de meest kwetsbare groep. Tijdens de hele opleiding worden de jongeren intensief begeleid door jobcoaches. Na afronding van de opleiding staan werkgevers klaar om ze een baan aan te bieden.

Hybride leren is een vorm van praktijkleren die kansen biedt voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt en daarom is deze vorm van leren ook interessant voor sociaal werkbedrijven en sociale ondernemingen. De deelnemers aan de sessie waren dan ook blij met de informatie en enthousiast over de mogelijkheden die hybride leren biedt.

Meer informatie

Meer informatie is terug te vinden op de website van ROC Flevoland. De volgende bijeenkomst van het lerend netwerk praktijkleren in de SW is op 26 november 2020. Deze bijeenkomst is samenwerking met Paswerk.

Heb je vragen over het lerend netwerk praktijkleren of over de bijeenkomsten? Neem dan contact op met:

Arjan van der Borst, projectleider SBCM
E: a.vanderborst@caop.nl
T: 06 20 54 23 58

of

Margreet Mook, projectleider Cedris.
E: mmook@cedris.nl
T: 06 12 64 71 24