Kunnen medewerkers van de verpakkingsafdeling eenvoudig assemblagewerk uitvoeren met behulp van technologie? Tomingroep onderzocht dit samen met TNO als onderdeel van een pilot van het project Topconsortia voor Kennis en Innovatie Life Science & Health (TKI LSH).

Inclusie en technologie

Met het TKI LSH-project brengt de Kennisalliantie inclusie en technologie samen met onder meer TNO in kaart welke technologieën mensen met een cognitieve beperking kunnen ondersteunen in het werk. Medewerkers van de Tomingroep locatie Almere doen assemblage- en verpakkingswerk voor verschillende klanten. Zo maken ze bijvoorbeeld ‘heat-fan-ventilatoren’. Dat is specialistisch werk dat niet door iedereen gedaan kan worden: de bedrading moet netjes moet worden weggewerkt en het werk heeft een relatief hoge kwaliteitsstandaard. De vraag is of er technologische hulpmiddelen zijn waardoor ook mensen van de verpakkingsafdeling dit werk kunnen doen.

Positieve resultaten

De belangrijkste conclusies uit de pilot:

  • Verschillende mensen van wie verwacht was dat ze het werk niet zouden kunnen uitvoeren zonder technologie, blijken dat met de technologie wel te kunnen.
  • De medewerkers werken met tablets en zijn daar overwegend positief over. Groot voordeel is dat ze al gewend zijn om te werken met apparaten met een touchscreen.
  • De digitale werkinstructies worden met een template gemaakt. De drempel voor een bedrijf om een nieuwe instructie te maken is daardoor relatief laag. Er is geen programmeerkennis nodig, zoals bij sommige andere instructietechnologie. Een voorwaarde is wel dat gelet wordt op de kenmerken van een goede instructie, zoals het aantal stappen van de instructie, taalgebruik, consistentie in vorm en kleurgebruik, etc.
  • De investeringskosten per werkplek zijn relatief laag. Het gaat om een tablet en software. Vanwege de lage kosten biedt deze technologie veel opschalingsmogelijkheden binnen het bedrijf.

Meer lezen

Lees meer over het project Topconsortia voor Kennis en Innovatie Life Science & Health.